Man är aldrig bara sig själv

Har den senaste tiden fått massor av exempel på folk som tror att de är privata bara för att inte är på jobbet eller att de automatiskt är i en egen sfär när de bloggar eller facebookar efter jobbet.

På en utbildning togs som exempel en rektor som bloggade – privat. Där skrev han saker som ”Jag bloggar aldrig nykter” och berättade om tonåsdotterns första fylla. Inte olagligt på något vis, men kanske… olämpligt. Lika olämpligt som om han hängt på småstadens hotells pianobar varje kväll. Diskussionen är densamma som förr men arenan som vi som människor kan uppträda på är ny för en del.

Det verkar dock relativt utbrett finnas ett missförstånd kring webben och det man delar med sig av där. Att det som skrivs i forum för hemmabiointresserade läses bara av dem, inte av arbetsgivare, andra vänner eller liknande. Men se surprise – that’s internet!

I ett möte med min chef idag funderade vi kring att göra något om detta internt i höst. Berätta om hur man kan göra om man skulle vilja göra olika listor av sina vänner på fejjan, hur man kan fundera innan man publicerar en bild eller text.

Kort sagt att det är inte självklart att det du publicerar på webben ses enbart av dina vänner och bekanta lika lite som ett mail skickat till en person enbart läses av den personen.

Läs en krönika i ämnet, Catia Hultquist: Hur privat är du?:  http://www.dn.se/kultur-noje/film-tv/hur-privat-ar-du-1.1132913

Brit Stakson bloggpostar fenomenalt om En twittrande lokförare en utmaning för SJ: http://www.jmw.se/2010/06/29/befriad-zon-en-twittrande-lokforare-en-utmaning-for-sj/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s