Sociala medier frukostseminarium

Idag bör vi inte börja med att ställa oss frågan om vi ska finnas på Facebook utan hur. Vad svaret på den frågan blir beror på målgruppen du har/vill nå.

4 miljoner svenskar gör 1 800 sidvisningar på Facebook varje månad, var alltså. Där (på Facebook) är de, din målgrupp. Sociala medier angår många och är idag mainstream, inte förunnat en tekniskt kunnig elit (som tidigare). Det finns såklart alltid early adopters men de är inte på Facebook idag, där är alla.

Handlingsplan som är konkret
Gör en strategi för att vara säker att uppnå affärsnytta. Flygstolen.se har t.ex. en halvtidstjänst (enbart) som arbetar med deras facebok, twitter och blogg. Dessa (sociala medier) genererade 30 miljoner kronor i försäljning för dem förra året. Bra return on investement. Genom att göra strategi och analystänk kan den som ska utföra själva uppgifterna säkrare hamna rätt i allt från ton till vilken typ av inlägg som ska skrivas med mera. Tänk vilken effekt du vill uppnå och hur du bäst gör detta med befintliga medel och kanaler.

Analys behöver inte ta år och omfatta allt
Nulägesanalysen görs med fördel som en SWOT. Bevaka, lyssna och analysera för att göra en nollmätning. Behöver inte vara stort och svårt, välj ett ämne eller del av er verksamhet. Till exempel Huddinge kommun där man bestämde sig för att väghållningen skulle twittra. ” När i helskotta kommer plogbilen? Under förra vinterns snökaos blev många kommuner nedringda av uppretade invånare. Som en akut åtgärd började Cecilia Kedland på Huddinge kommun att informera om väghållningen via Twitter.” Läs mer, källa: http://www.sktftidningen.se/artikel/twittrar-om-naer-snoen-faller-54048

Relationsskapande
Koppla dina aktiviteter till verksamhetens mål, i vårt fall t.ex. ett attraktivt Malmö. Hur och vad kan stödja det målet? Skapa relationer när du arbetar med detta för långsiktiga relationer påverkar varumärket. Fundera kring vem du/ni är i de sociala medierna. Är det en receptionist man möter? En expert eller är det säljare? Att ha en persona kan vara till god hjälp när man är den operativa.

Case:
Flygstolen.se
Kommunchef
Sverigedemokraterna.de

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s