Hur ska vi på nuvarande jobbet arbeta med #some

Funderat mycket på sociala medier i dagarna. Läste ett bra inlägg av Therese Reuterswärd (på twitter @trulytherese) där hon ger följande två förslag på att organisera sitt företag för sociala medier:

Centraliserat: Enbart det globala varumärket har en närvaro i sociala medier. Ett team tillsätts på huvudkontoret som kan behärska flera språk och som har tillgång till lokal kundtjänst, prissättning, pågående kampanjer, servicenivå och returpolicy. Omvärldsbevakning görs förmodligen på de kanske tre största språken.

Decentraliserade team: Ägarskapet över närvaron i de digitala kanalerna förläggs på varje landsorganisation. Man involverar både sälj, kundsupport, HR och trade marketing. Länderna sköter själva lokala sidor och konton, och har ansvar för omvärldsbevakning för sitt språk och land.

Nu är stället jag jobbar på inte spritt över länder men väl stadsdelar med typ 25 lokalkontor i staden. Vi har 2 aktiva facebooksidor båda knutna till varsitt område. Vi har alltså valt ett decentraliserat sätt att jobba på. Men nu höjs rösterna för ett samlat grepp. Jag blir inte riktigt klok på om de är de i organisationen som sitter centralt som vill ha något centraliserat eller om det är ”alla”.

Kom att tänka på en bloggpost från Evolving web med citatet: ”The purpose of nodes in a decentralized organization is to strengthen and not limit information flow.” Bloggposten är från 2008 och handlar om att decentralisera makten och på så sätt få de fördelar en decentralisering kan ge en organisation.

Men det är klart att det decentraliserade inte heller gör att det centraliserade inte behövs eller ska finnas. Tvärtom behövs det verkligen en stomme att enas kring för att sedan kunna göra sina egna utflykter.

Hur detta då hänger ihop med sociala medier funderar jag kring. jag tror att vi gör rätt i att starta upp decentraliserade grupper/sidor där kunderna och de anställda säger och ser att behovet finns.  Vad som behövs är väl att berätta att det är just denna strategin som vi jobbar efter just nu och varför vi gör det. Klart att vi kanske ska ta ett samlat grepp också men det känns som att det är större och på så sätt också svårare processer bakom som måste kollas då. Är ansvaret delegerat längst ut är det liksom inget problem i sig.

Annonser

One response to “Hur ska vi på nuvarande jobbet arbeta med #some

  1. Like! Ska iväg och läsa posten från Evolving Web – den verkar mkt intressant i sammanhanget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s