Tillgänglighet och kommunikatörers styrkor

Att vilja och kunna var tillgänglig tror jag är en konkurrensfaktor för många kommunikatörer framöver. De av oss som arbetat med presskontakter vet att man inte kan sluta svara i telefon för att klockan slagit 16.30.

Nu börjar detta hända även för de kommunikatörer som jobbar mer mot kund, både internt och externt. Detta är ingen nyhet mer bara en reflektion och tanke kring det.

Flexibel arbetstid
På ett ställe där jag arbetade var presskontakten sällan tillgänglig efter kontorstid. Det gav ofta ganska onödigt dålig press eftersom ingen från oss kunde kommentera saker som skett, aktuella händelser osv. De flesta som arbetar med pressansvar idag har nog ett krav på tillgänglighet och flexibilitet i sin arbetstid för att kunna styra denna tillgänglighet efter behov, från organisationen och från pressen.

Tillgänglighet och tid
Det kan ju vara så att vår expertis behövs som bäst när vi har semester. Ska företaget inte kunna dra nytta av att de anställt oss då? Hur hade vi gjort som egenföretagare? Jag tror att fler av oss kommer att förhandla kring tillgänglighet och lön men också att fler och fler av oss tar det för självklart i yrkesrollen att vi ska vara mer eller mindre tillgängliga jämt. Att inte sluta omvärldskolla bara för att vi inte sitter på kontoret.

För att kunna göra detta krävs såklart den flexibla arbetstiden. Att vi har frihet under ansvar och får stort förtroende från våra organisationer. För att detta ska kunna ske måste vi vara duktiga på att lyfta fram varandra och berätta konkret vad olika saker vi gör ger för nytta.

Vår styrka
Att berätta är något vi är bra på så att ta fram exempel på lyckade insatser, uppgifter vi gjort med mera borde inte vara något problem för oss. En annan styrka vi kommunikatörer ofta har är att vi är duktiga på att bli bra på den bransch eller ämne vi arbetar med. Vi gillar att kunna mycket och läsa in oss, både inom vårt expertområde men också inom den bransch där vi för tillfället arbetar. Det gör att vi ses som en tillgång och tillgångar tar man väl hand om och förvaltar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s