Industrisemester i ett informationssamhälle, #sswc @kazarnowicz

På #sswc fanns på lördagens grid (schema) en lapp från @kazarnowicz som ville prata om industrisemester i ett informationssamhälle. Är det möjligt, önskvärt, hur gör man – detta var några av alla trådar som nystades i under sessionen. @kazarnowicz själv har tex en telefon, en dator etc inte en privat och en för jobb. Detta underlättar i jobbet men osynliggör också gränsen mellan arbete och fritid.

Från känsla till reell jour

Som någon som de senaste åren arbetat med informationsfrågor på företag har detta med tillgänglighet retat mina tankar mer än en gång. Som webbaktör (i många olika roller) på Skånetrafiken kändes det ofta självklart att vara tillgänglig eller göra mig tillgänglig när jag såg väderomslag osv. Något som bland annat ledde till att vi där startade en trafikinformationscentral. Hur den kom till under en veckas taskforce är en intressant grej och det visar att man kan förändra ett helt företags tillgänglighet genom målmedvetet jobb och påtryckning från de som ”bara hinner ha jour”.

Engagemang trots 8 timmar/dag

På plats fanns flera som hade dragit en skarp gräns mellan jobbtid och inte jobbtid. Inte för att de, som någon trodde, jobbar med något de inte brinner för utan just för att de bestämt sig bara. Antingen för att inte gå i väggen eller för att de vill prioritera familj på egen tid. Det fanns också många som hade en mer flytande gräns. Av de som berättade något minns jag t.ex. @peppelorum som sa att han tagit föräldraledighet en timme per dag under en längre tid. Själv upplever han att han gör samma mängd jobb under 7 timmar på arbetet som 8 och framför allt att han är lugnare och gör ett bättre jobb både där och hemma.

Vad har du för ansvar

Men vad är då okej och bra eller dåligt för oss? Ät det så att vi jobbar sämre om vi alltid är uppkopplade och påkopplade? Jag tänker att det ju finns en risk att vi tror att vi jobbar jämt eller jobbar överhuvudtaget bara för att vi är tillgängliga. Något som betyder att vi blir mindre produktiva. @bjornjeffrey menade att man kanske kunde koppla ihop tiden man förväntas vara tillgänglig med sitt ansvar, dvs sin yrkesroll. Har man en chefsposition och ansvar att omvärldsbevaka slutar inte det bara för att man har semester. Man måste givetvis inte jobba hela tiden men man måste hålla koll på det som är ens verksamhetsområde, om inte av annat så av ren självbevarelsedrift.

Annonser

Ett svar till “Industrisemester i ett informationssamhälle, #sswc @kazarnowicz

  1. Ping: Material från SSWC 2011 « Jan Viderén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s