Smart eller spretigt?

Jag har fått i uppgift att fundera lite kring att ha flera olika webbar med olika domännamn för att kommunicera en liten del av det budskap vårt företag eller någon av våra samarbetspartners vill sprida.

I vårt fall handlar det om att vi är med och bidrar till sajter som http://www.vastrahamnen.se och http://www.hyllie.com för att nämna några exempel. Dessa sajter är inte tänkta att vara kortsiktiga kampanjwebbar utan ska vara webbar under flera år framöver enligt planerna. Jag antar att de skapas för att ingen aktör kanske naturligt är den som får ”äga” materialet på sin sajt, man vill ha ett gemensamt ställe som är större än enskilda varumärken.

I senaste Internet world 

I senaste internet world kan man läsa om domännamn och tre fallgropar

  1. Att bygga kortsiktiga kampanjsajter med egna domännamn på grund av att etablerade domännamn rankas högre i sök.
  2. Glömma bort söket, dvs hur du tror att dina kunder kommer att försöka hitta sidan, produkten, tjänsten. De orden ska ligga till grund för ditt domännamn.
  3. Missa vad som händer efter kampanjen. 

Skälen de anger för att registrera unika domännamn är: Sök, man kan integrera produktnamn, varumärke eller nyckelord och på så sätt nå långt. Långsiktighet, ett bra domännamn kan användas för att leda trafik och bygga sökoptimering äver efter kampanjslut. Komplettering av webbnärvaro och bygga kundrelationen på en egen sajt kopplad till din kampanj i en kanal du inte äger t.ex. facebook. Flera vägar, steget att hamna rätt till din sajt blir litet om du har ett bra domännamn med produkten eller tjänsten i namnet. Nå nya målgrupper är en grej då ditt varumärke kanske förknippas med viss typ av kund, vara eller produkt och unikt domännamn kan ge möjlighet att förändra eller arbeta med dina enskilda erbjudanden.

Fallet Hyllie, hyllie.com

Hyllie är ett nu outbyggt område av Malmö där det finns stora planer. Nya arenan (hockey, konserter…) och mässan är placerade där. En station på citytunneln som servar tågen från och till Danmark finns där och ett stort köpcenter byggs. Bostäder är på gång och företaget där jag jobbar tog första spadtaget i Hyllie innan jul 2011.

För att visa på det som komma skall kan en gemensam sajt vara en viktig markör. Om de som letar bostad är hänvisad till skilda byggherrars sajter eller kommunens sajt kan det vara svårt att förmedla helheten och visa på det stora. Det blir lätt att fokusera antingen på detaljplan eller enskilda projekt.

Jag tror att det är bra för sök, trafik till de olika aktörernas specifika sidor i förlängningen när vi har något att visa, det kompletterar vår webbnärvaro med en tonalitet och uttryck som vi inte kan ha på egna sajterna och detta leder såklart både till att nya målgrupepr kan se oss samt att det finns ytterligare en väg via vilken besökare kan nå vår sajt.

Rekommendation, häng med

Det låter när jag läser vad jag skrivit som om jag tycker att webbar av detta slaget är en bra idé. Klart är att de måste ha en innehålslstrategi och någon som arbetar aktivt med innehållet, statistik och så vidare för att se att sajten fyller de syften vi tänker oss att den kan fylla. Vad jag och de andra innehållsleverantörerna måste göra är att minnas att sajten finns när vi planerar content och funderar kring kanaler för våra budskap och också backa upp den med intressant material på vår egen sajt. Låter enkelt men kan vara nog så svårt när ansvaret är delat och inte ligger på en själv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s