Twitter, en introduktion

Fler och fler verkar intresserade av twitter. Jag får frågor, kommentarer och har haft ett antal en-till-en sessioner och funderar på en lunchsession på 15 minuter på jobbet under våren.

Vad är det

TwitterfågelTwitter är en samling av så kallade mikrobloggar. Det vill säga registrerade personer eller företag som berättar och pratar om saker kortfattat. På twitter skickar man tweets och de får vara maximalt 140 tecken långa. En tweet kan berätta om något du tycker, tänker, innehålla en länk till en nyhet – kort sagt du bestämmer innenhållet. 

Följa

På twitter kan du välja att följa andra som är med. Genom att du följer dem kommer deras tweets att synas i den lista av tweets som är ditt flöde. Du kan söka efter personer och företag att följa på twitter.com men också hitta dem i tidningsartiklar, på bloggar eller hemsidor. Följ de du tycker bidrar till ditt flöde.  Den du följer får ingen fråga om de vill godkänna dig som följare så du kan följa eller avfölja människor som du vill utan att det är en stor deal för de flesta. I mentions/interactions ser man vilka som följer en och många har som (trevlig) vana att personligt hälsa nya följare välkomna.

Följas

Bara för att du väljer att följa någon så kommer de med automatik inte att följa dig. Det fungerar alltså inte som på Facebook eller LinkedIn där kontakten direkt är tvåvägs. Du kan se att många kändisar på twitter har många följare men själva följer få personer. För att bli följd behöver du berätta att du finns, skriv tweets till dem du tycker säger intressanta saker och dela med dig av dina bloggposter eller artiklar du hittat – gärna med en personlig kommentar. Människor kan läsa vad du twittrar utan att följa dig, genom att de googlar på olika ämnen eller ord du haft med i dina tweets, att de letar efter hashtags du använt eller att du finns med på listor som någon skapat.

Twittra tweets

En tweet får vara max 140 tecken lång. Du kan klistra in länkar till texter eller bilder och skriva något. Om du vill säga något riktat till en speciell person gör du en mention och skriver @användarnamn i din tweet, du kan ha flera användare i din tweet. Alla de du nämnt kommer då att se tweeten du skickat bland sina interactions/mentions på twitter.com eller i mobilen. Blir dina länkar för långa och inte automatiskt kortas kan du använda någon av alla tjänster som finns för att korta länkar, till exempel http://tinyurl.se/ eller http://korta.nu/.

RT, Retweets

Om du tycker att någon du följer sagt något bra, skicka vidare det till dem som följer dig genom att göra en retweet. Klicka på knappen för Retweet vid den tweet du vill skicka vidare i din app eller på datorskärmen. De flesta tackar om någon skickar vidare deras tweets, det visar ju att personen som skickar vidare tycker att man skrivit något bra, intressant eller något värt att läsa/reagera på.

Svara på tweets

Du svarar enklast på ett tweet genom att klicka på reply. På så sätt kan du och den du pratar med eller andra som följer er också följa konversationen och se den sammanhängande genom att klicka på in reply to i slutet av tweeten.

Direktmeddelanden, DM

Om du vill skicka en tweet som bara en person kan se så kan du skicka ett direktmeddelande (Direct Message, DM). Du kan bara skicka direktmeddelanden till personer som följer dig och de kan bara svara om du följer dem.

# Hashtag – kan samla tweets inom ämnen

En sak som kan underlätta för att följa tweets och diskussioner om ett visst ämne är en hashtag #. Skriver du en tweet om ett intranät kan du tagga den med #intranet för att andra ska hitta den och är du på ett event som Webcoast kan du använda taggen #webcoast för att dina tweet ska vara synliga för alla som valt att följa eller söker på tweets med den taggen. Att följa hashtags kan alltså vara ett alternativ till att följa personer och organisationer. Du kan söka på hashtags på twitter.com och i de flesta klienter för twitter (till exempel Tweetdeck, HootSuite, Echofon, TweetCaster).

Listor, ytterligare ett sätt läsa tweets

Du kan skapa listor av twitterkonton som ytterligare ett alternativ till att följa dem. Kanske vill du göra en lista med alla lärare som finns på twitter eller alla som kommer att vara med vid ett specifikt event. Skapa listan på twitter.com och välj att lägga till användare på respektive persons twitterprofil. När du öppnar listan ser du ett flöde av tweets från alla de som är tillagda på listan, oavsett om du följer dem. En lista kan vara privat eller publik så att andra personer kan välja att följa listan.

Sätt igång

1. Skapa ett konto på twitter.com

2. Välj ett användarnamn som du känner dig bekväm med, kanske samma som du haft online i alla tider, något som representerar dig eller ditt företag eller ditt riktiga namn om det är ledigt. Tänk på att ju längre användarnamn du har desto färre tecken kan människor skriva till dig när de vill göra en mention och desto fler tecken blir din tweet när den retweetas.

3. Skriv en bio som beskriver dig. Din bio ska vara kort och behöver på få tecken skapa förståelse kring vem du är, skapa intresse att följa dig eller ge ett hum om vad du twittrar om.

4. Välj en profilbild som funkar i litet format. En del gillar att ha foto andra en ikon osv. Du kan enkelt byta profilbild om du ångrar dig men tänk att efter ett tag är det ofta en bild som sätter sig – den blir som ett varumärkes (dig själv) logotyp.

5. Hitta folk att följa och skriv din första tweet.

Ett svar till “Twitter, en introduktion

  1. Tack för en pedagogisk förklaring! Ska vidarebefordra vänner hit. 🙂

Lämna en kommentar