Läser artikel om quorn i Forskning & Framsteg

Som första och enda journalist har Per Snaprud för Forskning & Framsteg besökt fabriken där råvaran till Quorn tillverkas. 

Han berättar bland annat om råvaran till det som blev 17 000 ton svampproteindeg förra året (2011). Huvudingrediensen till de quornprodukter vi känner tillverkas enbart i fabriken i Billingham.

Historik och fakta

1964 påbörjade man jakten efter en organism som skulle kunna lösa problemet med den proteinbrist mänskligheten förutspåddes hamna i inom en snar framtid. Flera tusen jordprover undersöktes för att hitta den mögelsvamp, slemmögel, som idag utgör basen i quorn.

Kort reflektion

Det är spännande läsning och även om jag ha frågor efter att läst artikeln så har jag också fått en del ny kunskap. Det jag funderar kring just nu är hur man skulle kunna göra slutprodukten helt vegetabilisk, det vill säga utesluta äggvitan som används när man gör biffar, korvar och annat. Kanske kan man tänka sig no-egg eller bindningsmedel av annan typ…

Artikeln: http://fof.se/tidning/2012/2/du-skona-nya-quorn

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s